blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG devil207
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Devil207



MAXIMUM GAME
pridal Devil207 18.12. 2010 o 21:22

Crysis som hral. Všetky informácie tu napísané teda pochádzajú z mojej vlastnej skúsenosti. Nič som si nevymyslel, nič som neprikreslil, nič nie je zavádzajúce.

OK, tak začnime. Marťas v článku kritizoval veľa vecí. Na všetky (alebo aspoň väčšinu) týchto vecí sa pokúsim odpovedať. Samozrejme všetko bude napísané slušne, ako to už zvyknem robievať :). Tiež tu napíšem môj názor na veci, ktoré nekomentoval priamo Marťas, ale ktoré sa kritizujú všeobecne medzi hráčmi.

Začnem hardwarovou náročnosťou. Poviem to rovno - hra je hardwarovo dosť náročná. Na najslabších nastaveniach v rozlíšení 800x600 bez AA to nie je problém rozbehnúť aj na starších a slabších strojoch. Maximálne nastavenia v režime DirectX 10 na rozlíšení aspoň 1680x1050 plus ak chcete ešte nejaký ten antialiasing, to už vyžaduje poriadnu mašinu. Takže áno, hra je hardwarovo náročná. Avšak, má na to dôvod. Skvelý engine CRYENGINE 2 s jeho fyzikou a grafikou, vrátane podpory už spomínaného DirectX 10 hru robí naozaj neobyčajne krásnou. Len málo hier sa môže rovnať Crysisu. Z toho čo som hral ja je to napríklad Metro 2033, alebo Far Cry 2 (hovoríme iba o grafike). Takže hardwarovú náročnosť nejako nejde tejto hre vytýkať...

Ďalšia kritizovaná vec je umelá inteligencia. Dobre, priznávam, niekedy jej zahrabe, ale inak sa správa veľmi dobre. To, že ma vojaci pomaly obehujú dookola pomedzi stromy a hádžu granáty (hádžu veľmi presne) sa mi nezdá, ako zlá umelá inteligencia. Nehovorím, niekedy sa stane strašná blbosť, napríklad keď mi pribehne vojak rovno pred nos, alebo keď vojde do vody, začne plávať a nijako sa nebráni. Ale až tak strašné to nie je. Dokonca aj v móde priehľadnosti, hoci ma vojaci nevidia, ale strieľajú približne tým smerom, kde ma videli naposledy, a musím uznať, že sa aj trafia (pokiaľ som dovtedy nezdrhol). Takže podľa mňa to s umelou inteligenciou nie je zlé, dokonca si dovolím povedať, že je to veľmi dobre spracovaná umelá inteligencia.

Pomerne dosť kritizovaný je aj nanosuit. Jednak je vychvaľovaný ako príjemné spestrenie hry, a jednak je kritizovaný, lebo vraj kvôli nemu sa nedokážem do hlavného hrdinu dosť vžiť. Ja si myslím, že je to individuálne. Ja som sa do postavy dokonale vžil a celú hru si užíval. Je to naozaj otázka toho ktorého človeka, ktorý to hrá.

Mimozemšťania, ktorí prídu neskôr do hry sú tiež považovaní za krok vzad. To si nemyslím. S mimozemšťanmi je hra o niečo obohatená. Napríklad level Core, v ktorom sú mimozemšťania je jeden z najlepších v hre. Samozrejme, je to asi len môj osobný názor, ale kritizovať týchto mimozemšťanov tak tragicky ako Marťas, to je naozaj tvrdé. Niekomu sa nemusí ich príchod páčiť, ale takáto kritika nie je dôvodná.

Hrateľnosť hry. No, môj kamarát mi vravieva: "Crysis je možno najkrajšia hra, ale hrateľnosť hráči až tak nechvália." Dokonca som sa stretol s názorom "Crysis iba dobre vyzerá, inak sa ho neoplatí hrať." To je úplná somarina. Nanosuit pridáva hre na taktickosti, je tu možné riadiť kopu vozidiel, zbraňový arzenál je naviac obohatený o modifikácie zbraní. V hre si užijete ako akcie, tak aj stealth postupu. To všetko s krásnymi efektami, ktoré hre ešte viac pridávajú na akčnosti. Počas hry som sa ani raz nenudil. Teda aj hrateľnosť má Crysis na vysokej úrovni.

Samozrejme, je rozdiel hrať Crysis a hrať Crysis. Ak si už pred spustením vytvorím k hre negatívny postoj, hra mi ledva beží na 800x600 a strašne seká, tak sa ani nedivím, že takýto hráč hru skritizuje. Ale človek, ktorý sa na hru teší, spustí ju aspoň v medium nastaveniach, a hru si užíva, a nehľadá na nej malinké sprostosti, ktoré by potom mohol skritizovať, tak nemá najmenší dôvod napísať článok podobný tomu Marťasovmu, alebo na niečo také vôbec pomyslieť.

Z môjho pohľadu je Crysis jedna z najlepších FPS hier, aké som hral. Crysis, ale aj Crysis Warhead a internetové vojny Crysis Wars, každá z týchto hier môže byť oprávnene označená ako MAXIMUM GAME!  



Prístupov 1176
Kvalita článku
(100%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Tuning zraz Svidník 8.8.2015
[ 16.8.2015] (príspevkov 0)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 27.6.2015] (príspevkov 0)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 10.11.2014] (príspevkov 0)
Pomsta je sladká...
[ 30.11.2012] (príspevkov 10)
"Nemám strach povedať čo treba povedať.....
[ 20.11.2012] (príspevkov 3)
Idete von? Zostaňte v spojení
[ 15.11.2012] (príspevkov 2)
"Prestaň toľko rozmýšľať"
[ 4.11.2012] (príspevkov 4)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 11.10.2012] (príspevkov 2)
Taký bežný deň
[ 4.10.2012] (príspevkov 6)
Nákupné centrum
[ 4.10.2012] (príspevkov 5)