blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG devil207
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Devil207



Súčasná grafická špička
pridal Devil207 15.1. 2011 o 16:31

Určite mi väčšina hráčov dá za pravdu, že súčasnú grafickú špičku tvoria hry Far Cry 2, Crysis a Metro 2033. Práve týmto trom hrám by som sa chcel venovať. Bližšie sa im pozrieť na zúbok. Ohodnotiť, čo je dobré, čo je menej dobré, a čo je odfláknuté. A keďže fyzika ide ruka v ruke s grafikou, tak budem hodnotiť aj tú.

 

Začnime Far Cry 2. Far Cry 2 sa, ako už všetci určite viete odohráva v Afrike. Svoje prostredie má krásne vykreslené, a na prvý pohľad mu nie je čo vytknúť. Na druhý a ďalší pohľad už vidno slabšiu vodu a listy stromov. Inak je všetko ostatné priam dokonalé. Nádherné africké pláne, krásne výbuchy, efekty streľby a pod. Podpora DirectX 10 je pre túto hru tiež veľkým plusom. V Afrike tieto svetelné efekty DirectX 10 ešte viac okrášľujú hru. Ďalším plusom je hardwarová náročnosť. Aj na vysokých detailoch to nie je problém spustiť na slabšom PC. Fyzika je urobená tiež veľmi dobre. Čiastočne môžete rúbať kery a tenšie stromy, stanovišťa nepriateľov sa pri nárazoch vozidlom, alebo pri výbuchoch reálne rozbíjajú. Pri výbuchu granátu je krásne vidieť, ako tlaková vlna ohýba stromy a trávu v okolí. Len by to možno chcelo spracovať aj rúbanie zvyšných stromov, inak nemám fyzike čo vytknúť.

+HW (ne)náročnosť

+fyzika

+krásne prostredia

+podpora DirectX 10

-nedotiahnuté niektoré detaily

-doslova škaredá voda

 

Pokračujem hrou Metro 2033. Prostredia Moskovského metra sú v tejto hre spracované doslova úchvatne. Autori si dali záležať na každom malom detaile, a potom to tak aj vyzerá. Od Metra môžete taktiež očakávať špičkovú grafiku. Grafiku, ktorá si ale žiada aj poriadne železo. Narozdiel od Far Cry 2 je Metro náročnejšie na hardware. Má to aj svoj dôvod. V Metre je totiž (aspoň podľa môjho názoru) viac detailov. Veď viete, tie detaily, ktoré si človek pri hraní ani nevšimne, ale keď nie sú, tak už chýbajú. Grafike by som vytkol akurát vonkajšie prostredia, kde už bolo vidno slabšie spracovanie. Inak sú veľkými plusmi podpora DirectX 10, aj DirectX 11. Čo sa týka fyziky, tú v Metre doplňuje aj podpora PhysX. Ja osobne som hral s vypnutým PhysXom. Neviem, čo všetko zapnutý PhysX prináša, ale mne na niektorých miestach isté fyzikálne efekty chýbali (neviem, či tam s PhysXom sú, alebo nie). Avšak tam, kde fyzikálne efekty boli, boli spracované veľmi dobre.

+veľa malých detailov, ktoré dokopy tvoria nádherný celok

+PhysX

+podpora DirectX 10

+podpora DirectX 11

-slabšie vonkajšie prostredia

-HW nároky

 

Toto písanie zakončíme Crysisom. O tejto hre stále hovorím len v superlatívoch, a inak tomu nebude ani teraz. Ale, trochu kritiky ešte nikdy nezaškodilo. Crysis sa odohráva zasa v inom prostredí. Tentoraz na tropickom ostrove. Tu prichádza možnosť spracovania nádhernej vody. Túto možnosť tvorcovia využili (rovnako ako pri Far Cry 1), a máme tu ostrov obkolesený oceánom s podporou DirectX 10. Nie len voda, ale aj celá hra vyzerá nádherne. Opäť sú tu krásne efekty streľby, prekrásne výbuchy, ale aj svetelné efekty a HDR. K tomu ešte detail v podobe motion bluru, ktorý hre dodáva správny Crysisovský nádych. Crysis bez motion bluru nie je Crysis. Spolu to všetko vytvára dokonalú grafiku. Fyzika CryEnginu 2 je tiež špička v svojej oblasti. Každý dom sa dá zbúrať, každá palma zrúbať, všetko rozhádzať. Palmové listy krásne reagujú na streľbu. Pri prelete raketou sa tiež pekne odklonia. Ale nič nie je úplne dokonalé. Tráva mi tu trochu vadila. Vo Far Cry 2 sa tráva krásne hýbala pod náporom tlakovej vlny. V Crysise som si nič také nevšimol. To je asi jediná vec, ktorú by som mohol hre oprávnene vytknúť. Toto všetko si ale tiež bude vyžadovať nejaký ten hardware. Na nízkych detailoch nie je problém hru rozbehnúť, ale plná krása Crysisu ostáva ľuďom so slabšími zostavami skrytá.

+grafika celkovo

+podpora DirectX 10

+špičkové efekty výbuchov

+motion blur

+spracovanie fyziky

-slabšia fyzika trávy

-na slabších PC si hráči nevychutnajú naozajstnú krásu Crysisu

 

 



Prístupov 2982
Kvalita článku
(84,3%) hlasov 7

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Tuning zraz Svidník 8.8.2015
[ 16.8.2015] (príspevkov 0)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 27.6.2015] (príspevkov 0)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 10.11.2014] (príspevkov 0)
Pomsta je sladká...
[ 30.11.2012] (príspevkov 10)
"Nemám strach povedať čo treba povedať.....
[ 20.11.2012] (príspevkov 3)
Idete von? Zostaňte v spojení
[ 15.11.2012] (príspevkov 2)
"Prestaň toľko rozmýšľať"
[ 4.11.2012] (príspevkov 4)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 11.10.2012] (príspevkov 2)
Taký bežný deň
[ 4.10.2012] (príspevkov 6)
Nákupné centrum
[ 4.10.2012] (príspevkov 5)