blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG devil207
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Devil207



Nvidia exkluzivity...
pridal Devil207 10.4. 2011 o 20:32

Ako začať? Asi tým, že v internetovom obchode je pod nVidia kartou zvyčajne napísaných o pár funkcií viac, kao pri karte od AMD (pre mňa stále ATi, to tak zle znie, že "AMD Radeon"). Pozrime sa, na čo je to vlastne dobré, a či to nie je tak trochu zbytočnosť, ktorá na prvý pohľad ponúka lepší výkon ako ATi, ale v skutočnosti je takmer nevyužiteľná.

Najznámejší je asi PhysX. Fyzikálne efekty so zapnutým PhysXsom sú naozaj krásne. Avšak, pokiaľ máte ATi kartu, fyziku ráta procesor. PhysX je strašne neoptimalizovaný pre CPU. A počkať. PhysX je síce pekný, ale koľko dobrých hier som hral, kde bol PhysX použitý? Hmmm.... Mirror's Edge, kde ho vidno len minimálne, a Metro 2033 (tu som ho mal vypnutý). Teda tento PhysX má naozaj veľké uplatnenie v hrách... Je to len o peniazoch. CryTek a jeho CryEngine 2, 3 má v sebe tiež perfektnú fyziku. Narozdiel od PhysXu však CryEngine pozná slovo "otimalizácia".

Ďalšie je nVidia 3D vision. V 3D som nikdy nehral, videl som iba film. 3D je ešte v plienkach. Pokiaľ bude plne využité, uplynie pár orkov, takže teraz kvôli 3D kupovať grafickú kartu je hlúposť. Avšak, narozdiel od PhysXu, 3D má budúcnosť.
Ďalšia exkluzivita, ktorá má podstatu je PureVideo. Avšak, pokiaľ viem, funguje to len cez niektoré prehrávače, a počul som, vraj že si treba ešte nejaký kodek k tomu zaplatiť. Tieto informácie sú však z tretej ruky, preto môžu, ale nemusia byť pravdivé.
Celkom dobrý nápad je tiež nVidia CUDA, kde sa výkon GPU používa pri práci s videom. Avšak, pokiaľ viem, len málo aplikácií to podporuje. Opäť teda zbytočnosť (aspoň zatiaľ).

 

PC používam tak, ako každý iný použivateľ, no naviac sa venujem aj strihu videí a zvuku. Dá sa povedať, že s tým zatiaľ len začínam, a nevyskúšal som až také veľké množstvo aplikácií, ako možno niektorí z vás. Avšak ani pri jednej som sa nestretol s podporou niektorej z vyššie uvedených funkcií (nepočítam sem hry samozrejme). Program, ktorý využíva výkon grafickej karty je CyberLink PowerDirector v8. Avšak, nejedná sa o nVidia, ale o ATi kartu. Sú teda tieto nVidia exkluzivity naozaj také výhodné? 

 

Informácie uvedené v tomto článku nemusia byť všetky pravdivé, nakoľko som tie, ktoré technológie neštudoval dopodrobna, a veľa vecí mám len z počutia/čítania. Vyjadrite preto svoj názor, či už súhlasný, alebo nesúhlasný.



Prístupov 2151
Kvalita článku
(60%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Tuning zraz Svidník 8.8.2015
[ 16.8.2015] (príspevkov 0)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 27.6.2015] (príspevkov 0)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 10.11.2014] (príspevkov 0)
Pomsta je sladká...
[ 30.11.2012] (príspevkov 10)
"Nemám strach povedať čo treba povedať.....
[ 20.11.2012] (príspevkov 3)
Idete von? Zostaňte v spojení
[ 15.11.2012] (príspevkov 2)
"Prestaň toľko rozmýšľať"
[ 4.11.2012] (príspevkov 4)
"Na horskom bicykli dole kopcom..." - ča...
[ 11.10.2012] (príspevkov 2)
Taký bežný deň
[ 4.10.2012] (príspevkov 6)
Nákupné centrum
[ 4.10.2012] (príspevkov 5)